SJOUKJE OKMA – ZELFSTANDIG PSYCHOLOOG EN AUTEUR

Sjoukje Okma heeft als psycholoog een eigen praktijk en werkt daarnaast voor verschillende vestigingen van OCA. Hier werkt zij in multidisciplinaire teams aan de revalidatie van mensen met chronische pijnklachten. Recent is van haar hand het boek ‘Leven met Fibromyalgie’ verschenen.

In 2009 is Sjoukje Okma zelfstandig ondernemer geworden. In verschillende dienstverbanden de jaren hiervoor was haar al duidelijk geworden dat een afkeer van procedures, een behoefte aan autonomie en veel creativiteit niet altijd goed samen gingen met het werken voor een baas. In de loop van de jaren is zij zich steeds meer gaan specialiseren op het gebied van chronische pijn. Het helpt hierbij dat Sjoukje vroeger altijd dokter wilde worden.

Sjoukje werkt voor drie verschillende OCA instellingen in Nieuwegein, Amersfoort en Amsterdam waarbij de aard van de cliëntpopulatie sterk uiteenloopt. Dit maakt het ook weer interessant. Bij chronische pijn kunnen de medisch specialisten vaak weinig meer doen, behalve medicatie voorschrijven. In de multidisciplinaire revalidatie wordt een cliënt begeleid door verschillende professionals dus fysiotherapie (gericht op het verhogen van de belastbaarheid door middel van fysieke training), ergotherapie en psychologie gericht op hoe iemand op alle levensgebieden beter kan omgaan met zijn klachten zodat iemand duurzaam een betere kwaliteit van leven ervaart. Het is mooi om iemand met twee stokken depressief binnen te zien komen en die persoon na 12 weken te horen zeggen dat zij weer 15 kilometer kan fietsen, niet langer getraumatiseerd, boos of depressief is en de afhankelijkheid van pijnmedicatie heeft afgebouwd.

Reumatologen van het ziekenhuis in Nieuwegein verwezen veel cliënten met fibromyalgie naar OCA.  Bij onderzoek door de reumatoloog was eerder reuma uitgesloten, regelmatig werd dan fibromyalgie vastgesteld. Een reumatoloog kon deze mensen niet verder helpen dus was het ‘Leer er maar mee te leven’ en men kreeg een verwijzing naar OCA om daar bij begeleid te worden.

In de vele contacten met deze mensen met de aandoening werd Sjoukje een aantal dingen duidelijk. Er is veel onbegrip rond deze ziekte, de informatie in boeken en op internet is onvoldoende of niet eenduidig, mensen horen  onvoldoende over de factoren waar ze zelf wat aan kunnen doen om hun klachten te verlichten. Sjoukje heeft toen besloten zelf een boek over de aandoening te schrijven namelijk ‘Leven met fibromyalgie’. Aan het boek hebben verschillende specialisten een bijdrage geleverd zoals een ergotherapeut, orthomoleculair diëtisten, fysiotherapeuten en artsen hebben hun feedback gegeven. Het boek is in eigen beheer uitgegeven in samenwerking met De Vrije Uitgevers. Hierdoor houdt een auteur alle controle over het proces maar kan een auteur allerhande advies en hulp vragen aan De Vrije Uitgevers wanneer nodig.

Het is nu hard werken aan de marketing, het boek moet gaan ‘zingen’ in de doelgroep teneinde eerst de investering eruit te halen. Het hebben van geduld ligt vaak wat moeilijker bij ondernemers….

Nu te koop: https://hilversum.vrijeboeken.com

Op de facebook pagina @fibromyalgieboek is meer informatie over het boek te vinden.

Hilversum Psycholoog
Sjoukje Okma
Seinstraat 22
1223 DA Hilversum
www.hilversum-psycholoog.nl
sjoukje@hilversum-psycholoog.nl
06-138441789