“Altijd afwisselend werk en veel contact met klanten.” Dave van Riet (19) wil het schoonmaakbedrijf en de glazenwasserij van zijn ouders overnemen.
TEKST: NOORTJE KRIKHAAR FOTO’S: STUDIO KASTERMANS

WERKEN AAN ONDERNEMINGSPLAN

Rabobank adviseert studenten

Dve, Niels, Maaike en Djoeke vol- gen de opleiding Ondernemer Detailhandel (niveau 4) aan het MBO College Hilversum. Ze leren onder andere doelstellingen en strategie van een onderneming te bepalen en commercieel, financieel en logistiek beleid uit te voeren. Op de muur van hun collegegebouw staat in grote letters ‘Podium voor Talent’ en op dat motto haakte Ramona Poort in.

Ramona Poort is initiatiefnemer van Ondernemend Hilversum, een netwerkorganisatie die ROC Talenten steunt in ondernemerschap en ondernemers met opdrachten verbindt. Ondernemend Hilversum is gespecialiseerd in Sales & Organisatie management. Ramona realiseerde zich dat het MBO College Hilversum niet alleen zoals op de gevel staat, een podium voor talent biedt, maar ook dat die talenten, in dit geval de studenten Ondernemer Detailhandel, de ‘rode bloedlichaampjes’ van het midden- en kleinbedrijf in de regio zijn. “Deze jongeren verdienen extra aandacht. Ook al omdat talentvolle studenten massaal naar Amsterdam, Utrecht of Almere trekken, terwijl onze regio zoveel te bie- den heeft. Ik wil ze samen met de ondernemers hier de mogelijkheden van dit werkgebied laten zien.”

GASTLESSEN EN BEOORDELING ONDERNEMERSPLAN

In opdracht van het MBO College Hilversum begeleidt Ramona de vier jongeren. Ze laat ze kennismaken met organisaties in de regio, waaronder Rabobank Hilversum-Vecht en Plassen. Onze bank geeft gastlessen en begeleidt de studenten bij het opzetten van een ondernemingsplan. Ook is de bank betrokken bij de beoordeling ervan. De jongeren gaan enthousiast op deze uitbreiding van de opleiding in.

rabobank-adviseert-3
Dave, Maaike, Djoeke en Niels doen hun voordeel met het advies van Rabobank Hilversum-Vecht en Plassen.

ALLES VOOR SKATEBOARDEN

“De lesstof gaat dieper als organisaties zoals de Ra- bobank erbij betrokken zijn”, vindt Niels Toren (21). Zijn ideaal is een winkel vol skateboardartikelen. “Bij mij moet je echt alles kunnen kopen wat je voor deze sport nodig hebt.” Omdat niemand in zijn groep dezelfde plannen en doelgroep heeft, moet Niels veel zelf uitzoeken en ontdekken. “Dan is het fijn als je ook adviezen van de Rabobank krijgt.”

KLEDING VOOR VIJFTIG PLUS

Ook Maaike van Hienen (19) heeft haar toekomst duidelijk voor ogen: ze ambieert een winkel met kleding voor vrouwen boven de vijftig. “Mensen die er goed uitzien, functioneren beter en krijgen daardoor meer zelfvertrouwen. Kleding is daarbij heel belangrijk en in ’t Gooi zijn er nog maar nauwelijks winkels die zich specialiseren in kleding voor deze leeftijdsgroep.” Maar Maaike kan nog een andere kant opgaan.

“Een HBO-opleiding Human Resource Management (HRM) lijkt me ook interessant. Je moet kijken waar mensen tot hun recht komen en waar ze het beste op hun plaats zijn.” Voorlopig wil Maaike eerst haar MBO-opleiding afronden. Dat ze bij het maken van het ondernemingsplan gebruik kan maken van adviezen van de Rabobank, vindt ze “super”. Zij staat er bij het schrij- ven van een ondernemingsplan minder ‘alleen’ voor dan Niels omdat studiegenoot Djoeke Vogel (18) ook plannen heeft voor een kleding- zaak, zij het voor een andere leeftijdsgroep.

ALLEEN MAAR MERKKLEDING

“Ik ga me richten op vrouwen van 25 tot vijftig jaar”, vertelt Djoeke. “Ik wil alleen merkkleding gaan verkopen en ook de meerwaarde daarvan laten zien.” Ook Djoeke houdt andere mogelijkheden open. “Ik vind mode enorm gaaf, misschien ga ik wel zelf kleding ontwerpen. Er is nog zoveel wat ik kan doen. Reizen bijvoorbeeld.” Tot die tijd maakt ze dankbaar gebruik van de kans die Rabobank Hilversum-Vecht en Plassen haar biedt. “Advies bij het maken van een financieel plan is welkom!”

rabobank-adviseert-4
Docent Berdien ter Veer is een van de begeleiders van deze groep.

WERKEN IN HET BEDRIJF VAN ZIJN OUDERS

Terug naar Dave. Hij heeft helder voor ogen waar hij gaat werken. “Ik balanceer nu al vaak op de ladder!”, lacht hij. “Ik weet al goed wat er omgaat in de zaak van mijn ouders. Ik spring vaak bij. Ik ben niet zo’n student, ik werk liever. Maar ik wil het diploma hebben en tot die tijd pik ik alles mee wat me later van pas kan komen. Wat de Rabobank betreft: ik ben er al bij en heel tevreden!”

OP WEG NAAR EEN MOOIE ONDERNEMERSTOEKOMST

Ramona Poort heeft met Ondernemend Hilversum een indrukwekkend netwerk opgebouwd. Een van haar doelstellingen is jongeren in het Gooi kennis te laten maken met ondernemers. “Met goede begeleiding kunnen zij hun ambitie en talenten omzetten in een rendabele onderneming, die ook dient als oplossing voor werkloosheid en leegstand in de regio. De ondernemers verenigd in Ondernemend Hilversum dragen jonge starters een warm hart toe, in een netwerk van de toekomst.” Rabobank Hilversum-Vecht en Plassen neemt een deel van die begeleiding voor haar rekening. De bank geeft onder andere gastlessen aan de studenten en heeft ze uitgenodigd voor het Starterscafé en de Retailavond. Zo helpt de Rabobank landelijk en lokaal jonge ondernemers op weg naar een (hopelijke) mooie ondernemerstoekomst.

Bekijk hier het artikel in pdf.